panel/tak

Decolonizing the University | Decolonial Learning Session #1

Tijdens de leersessie “Decolonizing the University” is er middels een lezing en Q&A met Max Arto de Ploeg gereflecteerd op de geschiedenis van westerse universiteiten in relatie tot het kolonialisme. Voor wie werd er kennis geproduceerd en voor welk doeleinde? En op welke manier droeg kennisproductie bij aan het kolonialisme? Aan de hand van deze vragen is gekeken naar de ethiek en positie van de universiteit en kennisproductie in relatie tot neo- kolonialisme vandaag de dag.

Lezing Max Arto de Ploeg “Decolonizing the University”

Voor audio kan je hier klikken

Bio Max Arto de Ploeg
Max is een community builder, grassroot organisator, moderator, gastdocent en spreker. Als organisator was hij de oprichter en programmacoördinator van de Decolonial School in Amsterdam (periode maart-juni 2016) waarin hij betrokken was bij de studentenbeweging voor dekolonisatie (periode 2015-2016). Na en tijdens de bezetting van het Maagdenhuis (2015) was hij betrokken bij het opzetten van de Diversiteitscommissie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij tijdens het onderzoek van de commissie (2016-2017) als student-assistent en coördinator voor Gloria Wekker werkte. Momenteel werkt Max als programmamaker voor een Inclusieve Stad bij Pakhuis de Zwijger en is hij projectleider van de jaarlijkse Week tegen Racisme.

Kijk-, lees- en luister tips

Panels, lezingen en interviews:
> Institutioneel Racisme #2: panel over Kennisproductie en Onderzoek (60 mins, klik hier)
> Decolonising Knowledge: What is Decolonisation? (45 mins, klik hier)

Leestips:
> About Them, But Without Them: Race and Ethnic Relations Studies in Dutch Universities by Kwame Nimako, University of Amsterdam (klik hier)
> The Structure of Knowledge in Westernized Universities: Epistemic Racism/Sexism and the Four Genocides/Epistemicides. R. Grosfoguel (klik hier)
> Decolonizing the University: rethinking its ethics. by M. de Ploeg, Accent Magazine (klik hier)
> ‘No democratisation without decolonisation’ by M. & C. de Ploeg. Tijdschrift voor Genderstudies (klik hier)
> Book: Decolonizing Methodologies: Research and Indigenous Peoples. L. Tuhiwai Smith

Info Decolonial Learning Sessions
The goal of the decolonial learning sessions is to build a larger and more sustainable activist community and network which can exchange and learn more about decolonial theory and practise. During the online lectures and interactive Q&A sessions, participants will be provided with perspectives on decolonization, activist movements, colonial history, different forms of oppression, spirituality, and how neo-colonialism is manifesting today. The program is meant for those who are interested in being part of, social movements, activism or who want to learn more about the ongoing global struggle for decolonization and dismantling forms of oppression. The goal for the learning sessions is that they are accessible for people with or without academic backgrounds. The program consists of both a recorded part and an interactive Q&A with participants that is not recorded.

Would like to donate for the learning sessions? IBAN: NL67 TRIO 0320036073 t.n.v. Stichting Aralez Mention “Decolonial Learning Sessions”

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s