Geen categorie

Earth Day Lezing: Rechten van de Natuur als onderdeel van de wetgeving

Hoe gebruiken communities de wet voor een herziening van `mens vs. Natuur relatie´. In het kader van Earth Day en the Century of Indigenous Liberation organiseert Aralez een lezing met dr. Daphina Misiedjan in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam).

De Rechten van de Natuur is een rechts discipline die elke dag ontwikkeld en groeit. Deze discipline ziet de Natuur en natuurlijke fenomenen als rivieren, bergen en bossen als dingen die, net als mensen, rechten hebben. Denk hierbij aan rechten voor herstel, bescherming, etc. Net als bij mensenrechten kunnen de Rechten van de Natuur worden afgedwongen en bekrachtigd in de rechtbank. De erkenning van Rechten van de Natuur is een langdurige strijd geweest van lokale en vaak Inheemse communities. In deze lezing zal dr. Misiedjan uitleggen welke historische rol de wet heeft gespeeld in het mogelijk maken van ecologische degradatie en hoe communities deze uitbuitings relatie met de natuur hebben bestreden middels hun eigen wereldbeelden en zelfbeschikkingsrechten. De Rechten van de Natuur zullen worden verkend als een nieuwe vorm van wetgeving, wat bijdraagt aan het zien van de Natuur als een subject met rechten in plaats van een object wat uitgebuit kan worden. Daarnaast zullen er verschillende uitdagingen worden verkend die te maken hebben met deze onderwerpen.


Biografie
Dr. Daphina Misiedjan is een assistent-professor in mensenrechten en het milieu aan het International Institute of Social Studies (ISS/Erasmus University Rotterdam). Daarnaast is ze associated researcher bij het Utrecht Center for Oceans and Sustainability Law en is ze een expert bij het United Nations Harmony with Nature programma. Ze heeft een PhD in Legal Research aan de universiteit van Utrecht en haar eerste boek is getiteld: Towards a Sustainable Human Rights to Water. Ze heeft gepubliceerd op verschillende ecologische vraagstukken, in het bijzonder gerelateerd aan water in de context van Suriname, Yemen en het Nederlandse koninkrijk. Dr. Misiedjan is opgegroeid in Nederland en heeft een Marron Surinaamse afkomst. Haar interesses liggen bij milieugerelateerde ontwikkeling in het zogenaamde Globale Zuiden, met een nadruk op de Cariben. Daarnaast is ze geïnteresseerd in hoe milieurechtvaardigheid wordt gegenereerd binnen gemarginaliseerde groepen in het zogenaamde Globale Noorden.

Lees tips:
Pollution is Colonialism geschreven door Max Liboiran

Dear Science and Other Stories geschreven door Katherine McKittrick

Decolonial Ecology: Thinking from the Carribean World (Critical South) door Malcolm Ferdinand

Green Imperialism: Colonial Expansion, Tropical Island Edens and the Origins of Environmentalism, 1600 – 1860 geschreven door Richard H. Grove


Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s