Geen categorie

Nederland en Indonesië: recht op herstel | Decolonial Learning Session #16

Momenteel verschijnen steeds meer boeken, artikelen, exposities en onderzoeken over de Nederlandse bezetting van Indonesië. Veel aandacht gaat uit naar de onafhankelijkheidsstrijd van 1945-1949 die door Nederlanders lang als ‘politionele acties’ werd geduid terwijl het om een ‘herbezetting’ ging.

1945-1949 is een periode die voor Nederlanders en gelijkgestelde Indo-Europeanen vaak wordt herinnerd in termen van ‘verlies’ en ‘trauma’. Tijdens deze Decolonial Learning Session onderzoeken we de vraag hoe kritische Indonesiërs aankijken tegen de manier waarop er in Nederland momenteel met deze geschiedenis wordt omgegaan. In hoeverre nemen Nederlandse historici, instellingen en politici verantwoordelijkheid voor deze geschiedenis? Wordt er ook gewerkt aan het herstellen van de schade en is dit af te dwingen? Wat zijn de obstakels die rechtsherstel bemoeilijken?

Aan de hand van de rechtszaken die Stichting K.U.K.B onder leiding van Jeffry Pondaag heeft gevoerd, proberen we te begrijpen hoe institutioneel racisme en kolonialisme doorwerkt in de Nederlandse opstelling ten aanzien van deze geschiedenis. Daarnaast wordt ook gereflecteerd op de manier waarop koloniale propaganda de geschiedschrijving over de Nederlandse bezetting van Indonesië nog steeds beïnvloedt. Door de bewuste verwarring die is gecreëerd blijven belangrijke dekoloniale stemmen buiten beeld. We zullen naar deze vraagstukken kijken middels een diepte interview met Jeffry Pondaag en historicus Marjolein van Pagee, oprichter van Histori Bersama.


Om de audio van deze sessie als podcast te beluisteren klik je hier

Bio van de sprekers
Jeffry Pondaag is voorzitter van Stichting Komite Utang Kehormatan Belanda (K.U.K.B.) dat werd opgericht op 5 mei 2005. De stichting heeft een vestiging in Indonesië en in Nederland en behartigt de belangen van  (Indonesische) burgerslachtoffers die onder de Nederlandse koloniale bezetting hebben geleden, zoals de slachtoffers van de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door Nederlandse militairen tussen 1945-1949. K.U.K.B. strijdt voor rechtsherstel en volmondige excuses van de Nederlandse regering aan Indonesische slachtoffers, de juridische erkenning van 17 augustus 1945 als de Indonesische onafhankelijkheidsdatum, erkenning van de oorlogsschade, alle roof en het leed dat het Indonesische volk is aangedaan. Daarnaast zet de stichting zich ook in voor de 7000 Indonesië-weigeraars die 4 tot 7 jaar gevangenisstraf hebben gekregen en eerherstel verdienen. Zie voor meer informatie hun website: https://kukb.nl

Marjolein van Pagee is historicus, auteur en oprichter van stichting Histori Bersama. Al meer dan tien jaar verdiept zij zich in de geschiedenis van de Nederlandse bezetting van Indonesië. Eerst als fotograaf en journalist en later ook als historicus. Ze reisde veel naar Indonesië en verbleef langere tijd in Surabaya, Oost-Java. Vanaf 2016 volgde zij de master Koloniale en Wereldgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar toelatingsscriptie ging over de rechtszaken van K.U.K.B. en had als titel: De Nederlandse politieke verantwoordelijkheid en oorlogsmisdaden in Indonesië (1945-2016).  Sindsdien is zij nauw bij de stichting betrokken. In datzelfde jaar richtte zij haar eigen stichting Histori Bersama op: een online platform met vertalingen van artikelen uit Nederlandse of Indonesische media die gaan over koloniale geschiedenis. In 2021 schreef ze haar eerste boek: Banda. De genocide van Jan Pieterszoon Coen. Vanaf het moment dat het grote Indonesië-onderzoek in 2017 gelanceerd werd,  sprak zij zich steeds uit tegen de aanpak en opzet van de studie. Ze zorgde ervoor dat de kritische open brief van Jeffry Pondaag en Francisca Pattipilohy via Histori Bersama in drie talen gepubliceerd werd. Zie: https://historibersama.com/ of haar persoonlijke website: https://marjoleinvanpagee.nl/

Lees en luistertips:
> Questions about the Dutch research project – Open Letter: klik hier

>Racial Apartheid continues targeting Indonesian war victims: klik hier

>Francisca Pattipilohy (93) on decolonization: klik hier

>Interview met Marjolein van Pagee over ‘Banda’ (49:43 min.): klik hier


>Interview met Jeffry Pondaag (49:57): klik hier

>Angga Indrawan ‘de huichelachtige excuses van Koning Willem-Alexander’: klik hier

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s