Podcast Interview

Intergenerationeel gesprek over sociale strijd | Indian History Month (Interview)

Intergenerationeel gesprek over sociale strijd en de ‘Lessons learned’ uit de jaren ’80 voor de dekoloniale strijd van nu. In het kader van Indian History Month host Aralez een gesprek tussen twee generaties van activisten Pravini Baboeram en Sitla Bonoo.

Het thema van Indian History Month dit jaar is #ASHANTI , vernoemd naar de feministische vrouwenkrant ASHANTI uit de jaren ’80. De krant werd geleid door Surinaamse vrouwen, waarvan de vaste kern bestond uit Hindostaanse vrouwen. ASHANTI was progressief, internationaal en dekoloniaal. Ze maakte onderdeel uit van de grotere vrouwenbeweging die in de jaren ’80 streed voor emancipatie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

Wat kan de generatie activisten van nu leren van de ervaringen van toen? Hoe brachten zij eenheid in diversiteit? Welke rol speelde identiteit en internationale solidariteit hierin? En hoe gingen zij om met witte mensen in de anti-racisme strijd? Deze vragen en meer staan centraal in dit intergenerationele gesprek tussen Sitla Bonoo, mede-oprichtster van ASHANTI, en Pravini Baboeram, artiest en activist. Op basis van de artikelen van ASHANTI uit het verleden en de dilemma’s die de generatie van nu ervaart delen de sprekers hun visie voor de toekomst.

Achtergrond sprekers:

Sitla Bonoo was verbonden als vormingswerkster/emancipatiewerkster in de jaren ‘80 aan de Stichting voor Surinamers Den Haag. Vanuit die functie organiseerde ze talloze emancipatieactiviteiten voor vrouwen en jongeren. Ze was actief in de linkse beweging en één van de oprichtsters van de vrouwenkrant ASHANTI.

Pravini Baboeram is artiest en activist, actief op het gebied van dekolonisatie en anti-racisme. Ze heeft de campagne Tetary Moet Opstaan geleid, een crowdfunding actie voor het vervangen van het standbeeld van kolonisator Barnet Lyon door de Hindostaanse verzetsstrijder Janey Tetary. In 2019 bracht ze de muzikale documentaire “The Uprising” uit, een film over de anti-racismebeweging in Europa.

voor meer informatie over Indian History month en overige programmering kan je Sarnamihuis volgen door hier te klikken.

Extra lees- kijk- en luistertips:
> Emancipating History Reeks: hier worden verschillende generatie activisten in beeld gebracht middels LIVECAST. Klik hier voor meer informatie en hier voor de gehele reeks.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s