80/20 CAMPAGNE

Een campagne om de ongelijkheid bij mondiale financiering voor klimaatoplossingen tegen te gaan.

Waarom 80/20?
Inheemse gemeenschappen maken 5% uit van de wereldbevolking. Samen beschermen zij 80% van de werelds biodiversiteit. Uit dit rapport blijkt dat minder dan 1% van alle wereldwijde geldstromen ten behoeve van klimaatoplossingen naar Inheemse gemeenschappen gaat. In het kort: doneer aan de de 80/20 campagne om  zo klimaatrechtvaardigheid in de praktijk te brengen!

Het probleem:
De klimaatcrisis is een koloniale crisis. Op het moment dat op 12 oktober 1492, Columbus Abya Yala (ook bekend als de “Verenigde Staten”) binnenviel,  legde dit een basis voor de destructie, genocide en ecocide die we vandaag de dag kennen. Nog steeds hebben we te maken met blijvende gevolgen van deze invasie. Dit zie je onder andere in vorm van vervuiling en vernietiging van diverse ecosystemen. Daarnaast worden gemarginaliseerde lokale en Inheemse gemeenschappen het hardst getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis, terwijl zij juist al duizenden jaren leven op een manier die niet ten koste gaat van de natuur. Deze kennis is essentieel voor het oplossen van de klimaatcrisis, maar helaas zijn zij nog steeds slecht vertegenwoordigd en onvoldoende zichtbaar bij klimaat- en milieuorganisaties. Dit zie je terug in duurzame schijnoplossingen, oftewel ‘green colonialism’, waarbij Inheemse volkeren hun land wordt ontnomen en leefomgevingen worden vernietigd. Dit gebeurt o.a. bij lithiumwinning voor zonnepanelen, en de bouw van waterdammen en windmolenparken. Niet alleen de uitstoot van broeikasgassen moet massaal terug naar nul, we moeten ook stoppen met fossiele brandstoffen. En juist daarbij is klimaatrechtvaardigheid zo ontzettend belangrijk. Wij eisen daarom meer rechtvaardigheid bij klimaatoplossingen!

Inheemse doelgroep 2023:
De campagne richt zich dit jaar op landrechten van Inheemse gemeenschappen in Suriname (zie bijvoorbeeld het dorp: Pikin Saron). Zij hebben te maken met schending van grondrechten, verlies van land, vervuiling van rivieren en ze worden niet erkend wordt door de Surinaamse overheid. De Inheemse bewoners vragen om erkenning, maar worden structureel onderdrukt. Zo zijn ze afhankelijk van de visvangst, maar is het water sterk vervuild met cyanide door een goudmijn. De wegen zijn hun belangrijkste infrastructuur, maar worden kapotgemaakt door zware vrachtwagens. Verder is het politietoezicht enorm toegenomen, en worden bewoners lastig gevallen als ze van de ene naar de andere plek gaan. Veel bomen worden omgehakt, en gronden van Inheemsen worden verkocht, tegen afspraken in. Dit laat zien dat de natuurbescherming en grondrechten van Inheemse mensen hand in hand gaan. Sharmaine Artist kwam dit jaar naar Nederland voor Indigenous Liberation Day, waar zij de strijd van de Inheemse Surinaamse mensen vertegenwoordigde.

Sharmaine Artist. Photo Credit: Rafael Jantz

Dit jaar vragen wij opnieuw  aandacht voor de ongelijkheid bij de financiële geldstromen voor klimaatoplossingen. De situatie in Suriname creëert enorme uitdagingen voor de lokale Inheemse frontlinie die strijden voor behoud biodiversiteit, grondrechten en Inheemse rechten. We vragen iedereen om een bijdrage te leveren om de bescherming van de biodiversiteit door Inheemse gemeenschappen rechtvaardiger te maken!

In December, 2023, is er een Decolonial Learning Session opgenomen met Sharmaine Artist, Inheems en Surinaams activist voor grondrechten over de strijd. Je kan deze hier terug luisteren op Spotify.

Opkomende events:
10 januari, Benefietdiner in Solidariteit met Inheemse Volkeren, meer informatie hier

Waar gaat het opgehaalde geld naar toe?

Van jou donatie gaat 80% direct naar Inheemse frontlinie gemeenschappen en wordt met de overige 20% deze campagne gevoerd, en vindt er educatie plaats om het narratief in Nederland te veranderen. Op die manier laten we zien hoe het wel moet met de geldstromen binnen de klimaatbeweging.

De 80% van het opgehaalde bedrag gaat dit jaar naar onderwijs en empowerment van de Surinaamse Inheemse bevolking, en voornamelijk naar de jongere generatie. Dit middels educatie, in de vorm van een meerdaagse masterclass, en logistieke ondersteuning, zodat ze zich kunnen organiseren om op te komen voor hun landrechten. Ze zullen het geld ook gebruiken om awareness te verspreiden via een video die ze willen maken over hun strijd.

Wat kan jij doen?
  1. Doneer! Het doel is om de Inheemse frontlinie financieel te ondersteunen, en zoveel mogelijk geld op te halen. Op deze wijze hebben deze gemeenschappen een verbeterde toegang tot financiering, zonder neokoloniale voorwaarden. Dit doen we door niet te bepalen hoe of waaraan het geld besteed moet worden. De frontliniegemeenschappen hoeven dus niet om toestemming te vragen, maar krijgen zelfbeschikking over 80% van het opgehaalde geld.
  1. Organiseer een fundraising! Een workshop, kunstexpositie, een bakesale, filmscreening, muzieksessie, concert, yard sale, buurtevent, een hoorcollege, sportactiviteiten, etc.
  1. Schrijf een artikel. Heb je ervaring met schrijven? Gebruik dan je inspiratie om deze boodschap verder te verspreiden.
  1. Deel. Je kan de campagne op onze socials vinden, deel het via al je social media kanalen!
  1. Creëer. Maak bijvoorbeeld kunst, film, afbeeldingen voor op socials, kleding of muziek! 
  1. Ga langs huizen. Help ons om de boodschap te verspreiden en ga in gesprek met mensen over het belang van de zelfbeschikking van Inheemse mensen, de kennis over natuurbescherming, en het onderdrukt worden door grote bedrijven en de overheid. 
  1. Help met flyeren. Heb je een middag beschikbaar om flyers uit te delen met ons? Stuur een mailtje naar asharalez@gmail.com
  1. Lees je in. Check bijvoorbeeld verschillende online bronnen (bijvoorbeeld deze), en wees kritisch op Westerse narratieven. 
  1. Volg een training, of kom naar een ander event. Kom 12 oktober naar Pakhuis de Zwijger, en neem mensen mee!
  1. Praat met je omgeving! Ga het gesprek aan over klimaatrechtvaardigheid. Het voelt misschien klein, maar gesprekken zijn een belangrijke basis om mensen systematische problemen te laten inzien. Vooral als je onderdeel bent van een beweging is dit essentieel.

Afgelopen jaar:
Bij de campagne vorig jaar is meer dan 2.500 euro opgehaald voor Chief Dada en de Maro gemeenschap in Brazilie. Zie hier voor het artikel en een terugblik naar de campagne.

Deze campagne is onderdeel van de Indigenous Liberation Movement. Meer info daarover vind je hier, of via onderstaande documenten.