Indigenous Liberation

In relatie tot de Century of Indigenous Liberation organiseren we i.s.w.m. diverse Inheemse diaspora, belangen en solidariteitsgroepen evenementen en activiteiten voor dekolonisatie en herstel vanuit Inheemse perspectieven en kosmovisie.

Achtergrond:
Momenteel worden Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden. Hierbij zorgt het koloniaal kapitalisme voor verdere marginalisering van Inheemse volkeren en privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen. Het gevolg is een globale klimaat en milieu catastrofe.

Daarom is het belangrijk dat Inheemse stemmen worden gehoord. Niet alleen voor het zelfbeschikking- en mensenrechten aspect, maar ook omdat het belangrijk is dat we leren van hun kennis, spiritualiteit en cultuur. Kennis die nodig is voor het dekolonisatieproces, het herstel van onze relatie met moeder aarde en het regeneratieproces van de natuur.

Terugkijktips: Indigenous Liberation online LIVECAST series :
#0 Earth Day: Soft-launch : online informatie event over het Century of Indigenous Liberation project, link
#1 Decolonising 1492: How do we understand the colonial legacies of 1492 and move towards a just future beyond colonial capitalism? link.
#2 Recht op Zelfbeschikking: hoe kunnen we vanuit Nederland het recht op zelfbeschikking van Inheemse volkeren versterken? link
#3 Recht op Cultuur: Hoe kunnen we Inheemse culturen, perspectieven en stemmen ruimte geven in de stad? link
#4 Rechten voor Natuur: Hoe kunnen we zorgen dat de politieke en juridische systemen de natuur beschermen? link
#5 Indigenous Voices: verhalen vanuit de Inheemse cultuur, taal en identiteit. link

Videoportretten:
Caitlin Schaap: “Eigenaarschap over eigen verhalen” link
Brian Hukom: “Bescherm ons oerwoud”, link
Cesar Taguba: “Squatters in our own land”, link

Achtergrond organisatie process:
lees meer over de achtergrond, organisatieproces, programma en thema’s van The Century of Indigenous Liberation en Indigenous Liberation Day in onderstaande bestanden. De projecten omschrijvingen zijn nog work in progress! Ook kan je meer leren over het project door de Soft-launch terug te kijken hier. Het programma is verder gebaseerd op input van diverse organisaties middels de open call. Als je zelf op de hoogte gehouden wil worden kan je ons mailen.