Geen categorie

De impact van het kolonialisme op queer identiteiten in India | Decolonial Learning Session #18

In het kader van Indian History Month gaf Rocher Koendjbiharie een lecture over de impact van het kolonialisme op queer identiteiten in India.

Het Westen claimt de voorloper te zijn op LHBTQIA+ rechten en ziet zichzelf als de drager van progressieve waarden. Met een wijzende vinger veroordeelt het Westen landen in het Mondiale Zuiden die de rechten van de LHBTQIA+ gemeenschap onvoldoende waarborgen. Maar, het Westen besteed geen aandacht aan het feit dat veel sentimenten en soms zelfs wetgevingen in deze landen juist een erfenis zijn van de Westerse aanwezigheid ten tijde van het kolonialisme. In deze Decolonial Learning Session gaf Rocher Koendjbiharie inzicht in de impact van het kolonialisme op  queer identiteiten. Aan de hand van voorbeelden uit India laat hij zien hoe landen die nu worden veroordeeld op LHBTQIA+ vraagstukken juist een rijke geschiedenis aan genderdiversiteit en queer identiteiten hebben en door het kolonialisme zijn onderdrukt en gewist.

Om de audio van deze sessie als podcast te beluisteren klik je hier

Biografie
Rocher Koendjbiharie is schrijver, spreker, podcaster en publicist. Hij is oud-hoofdredacteur van online LHBTQIA+-platform Expreszo.nl en nu podcast-host van Nee, Man de podcast. Middels geschreven en gesproken woorden probeert hij de wereld een betere plek te maken. Hij ziet zijn pen als een wapen in zijn strijd tegen onrecht.

Lees, kijk en luistertips:

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s