Geen categorie

Van kolonialisme naar neo-kolonialisme | Decolonial Learning Session #5

In deze sessie zullen we dieper ingaan op hoe neokolonialisme zich voortzet en wat we daartegen kunnen doen als sociale bewegingen.

Als er over dekolonisatie wordt gesproken, wordt nog te vaak alleen gedacht aan racisme en uitsluiting binnen westerse landsgrenzen. Maar kolonialisme was een internationaal systeem waarin hele volkeren werden uitgebuit en grondstoffen werden weggetrokken uit de ‘Derde’ en ‘Vierde’ Wereld. Dat systeem is nooit opgehouden.

Voor audio kan je hier klikken.

Bio Chris Kaspar de Ploeg:
Chris Kaspar de Ploeg (1994) is onderzoeksjournalist en organizer. Hij werkte met tientallen verschillende grassroots organisaties rondom racisme, kolonialisme en neokolonialisme en is mede-oprichter van Aralez, een grassroots-organisatie voor dekolonisatie. Als schrijver is Chris verbonden aan Platform Authentieke Journalistiek. Hij publiceerde in onder meer Follow the Money, OneWorld en De Groene Amsterdammer, en is auteur van Oekraïne in het Kruisvuur.

Kijk-, lees- en luister tips

Book:

Vijay Prashad – Washington Bullets

Online articles: 

Ha-Joon Chang – Kicking Away the Ladder: the Real History of ‘Free Trade’ klik hier

Jason Hickel – Aid in reverse: how poor countries develop rich countries klik hier

Documentary: 

John Pilger – The War on Democracy klik hier

Further reading/watching:

Info Decolonial Learning Sessions
The goal of the decolonial learning sessions is to build a larger and more sustainable activist community and network which can exchange and learn more about decolonial theory and practise. During the online lectures and interactive Q&A sessions, participants will be provided with perspectives on decolonization, activist movements, colonial history, different forms of oppression, spirituality, and how neo-colonialism is manifesting today. The program is meant for those who are interested in being part of, social movements, activism or who want to learn more about the ongoing global struggle for decolonization and dismantling forms of oppression. The goal for the learning sessions is that they are accessible for people with or without academic backgrounds. The program consists of both a recorded part and an interactive Q&A with participants that is not recorded.

Would like to donate for the learning sessions? IBAN: NL67 TRIO 0320036073 t.n.v. Stichting Aralez Mention “Decolonial Learning Sessions”

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s