Geen categorie

Dekolonisatie in perspectief van interlandelijk adoptie | Decolonial Learning Session #9

In gesprek met Hilbrand Westra

”We kunnen over het leven praten als over een theorie, en meestal doen we dat dan ook. Alsof er zoiets bestaat als een goed en slecht leven en een goede en slechte moraal. Maar wat we vaak niet weten is hoe we ernaar zullen gedragen als ons leven onder spanning komt te staan en waarop onze beslissingen dan gebaseerd zijn. Op ons hart of verstand; als dader of slachtoffer?” (Hilbrand Westra)

The Decolonial Learning Session van Aralez staat dit keer in het teken van interlandelijke adoptie. Dit wordt een openhartig gesprek met Hilbrand Westra, opleider, trainer en senior coach. Vanuit een dekoloniaal vertrekpunt gaan we we dieper in op de praktijk en ervaringen van nazorg bij interlandelijke adoptie.

We beginnen met Hilbrand. Waardoor is hij dit werk gaan doen? En wat zorgt ervoor dat hij blijft doorgaan? Waar haalt hij zelf inspiratie uit?

Hilbrand neemt ons vervolgens mee om te praten over mogelijke consequenties van adoptie als het gaat over (onverwerkte) trauma’s; familieperikelen; over identiteit en ‘anders zijn’ in je omgeving. Hilbrand daagt ons uit om anders te gaan kijken naar adoptie, volwassen worden en identiteitsvorming. Want hoe zit het met de liefde en over verbintenissen kunnen leggen als geadopteerden? En met teruggaan naar je roots? Hierbij omschrijft hij mogelijke processen die kunnen ontstaan bij geadopteerden. En ook over mogelijk dilemma’s die ontstaan bij een reclaim op je wortels.

Al ruim voordat de adoptiestop werd aangekondigd, was Hilbrand kritisch over de gevolgen van interlandelijke adoptie. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Na de adoptiestop werd de grote pro-adoptie lobby nog meer zichtbaar. Dit, terwijl de bevindingen van Commissie Joustra niet mild waren. Hoe heeft dit adoptie systeem zo lang kunnen doorgaan? En hoe nu verder met de nazorg? Heeft de reguliere zorg überhaupt voldoende expertise over adoptie?

Voor audio kan je hier klikken.

Bio Hilbrand Westra

Als jongste zoon van een Koreaans samengesteld gezin van negen kinderen, en de oudste geadopteerde zoon van een samengesteld gezin met acht geadopteerden, is afstand en adoptie in zijn leven niet meer weg te denken. Hilbrand heeft jarenlang gewerkt als leidinggevende in het internationale bedrijfsleven en particulier onderwijs. De aanraking met lichaamsgericht traumawerk in 2003 kwam door het Systemisch-en Opstellingswerk van Wolfgang Könighaus in Duitsland. Hilbrand was direct gegrepen door de diepgang, effectiviteit en integratie van diverse stromingen en disciplines in dit werkveld. Hij volgde sindsdien over heel Europa seminars en trainingen op dit gebied, waaronder o.a. Organisatie Opstellingen bij het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Hij specialiseerde zich o.a. in migratietrauma en Jungiaans psychologie. Sinds 2009 ging Hilbrand zelfstandig onder de naam Alfa Omnia en is sindsdien werkzaam als zelfstandig gevestigd Opleider, Trainer en Sr. Coach. Hij onderwijst gespecialiseerd Systemisch Werk en Opstellingen aan zijn School voor Systemisch Bewustzijn. Volgens kenners behoort hij tot de top van Nederland in deze discipline.

Lees:  

> Adoption and Race: Black, Asian, and Mixed Race Children in White Families, by Barbara Jackson and Owen Gill

> Legitimating Life: Adoption in the Age of Globalization and Biotechnology, by Sonja van Wichelen

> The language of blood, by Jane Jeong Trenka

> Invisible Asians: Korean American Adoptees, Asian American Experiences, and Racial Exceptionalism, by Kim Park Nelson

> Not my White Savior, by Julayne Lee

> Race in Transnational & Transracial Adoption, by Vilna Bashi Treitler

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s