Geen categorie

De Republiek der Zuid-Molukken (RMS)- Een product van mental kolonisatie | Decolonial Learning Session #24

Tijdens deze Decolonial Learning Session gaan we in gesprek met Sam Pormes over het ontstaan van de beweging voor een onafhankelijk Republiek Maluku Selatan (RMS). Pormes schreef daarover het boek Grijpen naar een Schaduw, het eerste boek van een Molukker over de dekolonisatie van de Molukken. Hij biedt een kritisch perspectief op het Hollandocentrische wereldbeeld dat nog altijd rond dit onderwerp domineert. Want hoe representatief voor de Molukken zijn de veelal christelijke koloniale militairen die naar Nederland zijn gekomen en eisen opstellen voor een onafhankelijk RMS? Is er ook aandacht, bijvoorbeeld, voor de meerderheid van vissers, boeren en moslims in Maluku? Pormes stelt dat de RMS beweging is ondergedompeld met koloniale waarden en propaganda. Een creatie van rechts en reactionair Nederland, doordrenkt met liefdesbetuigingen aan het Koningshuis. Hij fileert op kritische wijze het ontstaan van de RMS en de rol van Nederland hierbij.

For the audio recording, click here.

Over Sam Pormes: Sam Pormes is een voormalig Eerste Kamerlid en de eerste Nederlandse senator van Molukse afkomst, momenteel actief als Commissielid fractie Groenlinks in de provincie Drenthe. Pormes heeft interculturele welzijnsvraagstukken gedoceerd aan de Hogeschool van Amsterdam en is medeoprichter van de Molukse progressieve beweging. Hij is tevens auteur van het nieuw verschenen boek: Grijpen Naar een Schaduw: Politieke reflectie op de dekolonisatie van de Molukken.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s