Geen categorie

“Affirmative action” in een kleurenblinde context | Decolonial Learning Session #11

“Ik zie geen kleur, want iedereen is gelijk aan mij”

“Ik zie geen kleur, want iedereen is gelijk aan mij”, is een veelgebruikte uitdrukking in Nederland. “Positieve discriminatie” in het onderwijs en de arbeidsmarkt stuiten vaak op weerstand en kritiek. Toch voert ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid, al 25 jaar programma’s uit in het kader van positieve actie, de Nederlandse vertaling van “Affirmative Action”, met steun van het Ministerie van Onderwijs en grote namen in het bedrijfsleven. Hoe heeft ECHO dit bereikt en wat kunnen we van deze aanpak leren? In een gesprek met Mary Tupan, directeur van ECHO, wordt het publiek uitgenodigd om deze vragen te onderzoeken.

Voor audio kan je hier klikken.

Bio Mary Tupan-Wenno:

Mary Tupan-Wenno is de uitvoerend directeur van ECHO, Expertisecentrum voor Diversiteitsbeleid in Den Haag, Nederland. Haar professionele betrokkenheid bij ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs begon bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mary heeft meer dan 30 jaar ervaring met het ontwikkelen van beleid en programma’s om de toegang tot en het succes van ondervertegenwoordigde groepen in het hoger onderwijs te verbeteren, met een specifieke focus op etnische diversiteit. Mary is een van de oprichters van het European Access Network (1991) en van GAPS, Global Access to Postsecondary Education Initiative (2016) en een lid van de raad van bestuur van zowel EAN als GAPS. ECHO is een non-profitorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van nieuwe strategieën, beleid en praktijk om diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. ECHO werkt nationaal en internationaal samen met scholen, universiteiten, bedrijven, overheden, studenten- en maatschappelijke organisaties.

Lees:

>  Datacollectie & Diversiteit: kleurenbewust meten, Pravini Baboeram Klik hier

> Re-thinking Policy and moving towards Inclusion in Education, by Mary Tupan-Wenno, Josefien van Marlen & Simone Aumaj Klik hier

Kijk:

> ECHO Award 2020- LIVECAST PAKHUIS DE ZWIJGER 8 DECEMBER Klik hier 

Luisteren: 

> Students-4-Students podcast Klik hier

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s