Geen categorie


Een dekoloniaal perspectief op Hindostaanse geschiedenis | Decolonial Learning Session #8


Een dekoloniaal perspectief op Hindostaanse geschiedenis: van slavernij tot contractarbeid

Hoewel slavernij officieel op 1 juli 1863 werd afgeschaft in Suriname, waren de tot slaaf gemaakten pas daadwerkelijk vrij in 1873. Het is niet toevallig dat in datzelfde jaar het eerste schip uit India aankwam met Hindostaanse “contractarbeiders”. Op 18 augustus neemt historicus Radjinder Bhagwanbali het publiek mee in Hindostaanse geschiedenis en verzet, waarbij hij uiteen zal zetten hoe het systeem van Hindostaans contractarbeid in feite een vervangend systeem was van slavernij. Hierbij gaat hij in op de technieken van onderwerping en de verhalen van verzet.

Voor audio kan je hier klikken.

Bio Dr. Radjinder Bhagwanbali:

Dr. Radjinder Bhagwanbali is historicus en socioloog. Hij promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Nijmegen. Zijn dissertatie is getiteld: De werving en selectie van arbeidskrachten onder het indentured laboursysteem uit India voor de kolonie Suriname, 1873-1916. Bhagwanbali heeft uitgebreid archiefonderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Hindostaanse contractarbeid in Nederland, Suriname, Engeland en India. Dit heeft geleid tot de publicaties “De nieuwe awatar van slavernij: Hindostaanse migranten onder het indentured labour systeem naar Suriname, 1873-1916” (2010) en “Tetary – de koppige: het verzet van hindostanen tegen het Indentured Labour System in Suriname, 1873-1916” (2011). Zijn publicaties zijn de inspiratie geweest voor de campagne “Tetary Moet Opstaan”, wat uiteindelijk heeft geleid tot de vervanging van het standbeeld van kolonisator Barnet Lyon in Suriname door de Hindostaanse verzetsstrijder Janey Tetary. Onlangs heeft hij het boek “De tot koelie gemaakten” uitgebracht. Hierin introduceert hij de term “tot koelie gemaakten” naar analogie van de term “tot slaaf gemaakten” om de geschiedenis van het systeem van substituut slavernij van Hindostanen in Suriname te beschrijven. Zijn publicaties zijn onderdeel van de Decolonizing the Mind filosofie, gericht op het dekoloniseren van de geest en het wakker schudden van de samenleving.

Kijk en lees tips

Kijk:
>
Contractarbeid en Hindostaanse Strijd, Livecast Hindostaanse geschiedenis in het kader van Emancipating history
Klik hier

Leestips:

> De Nieuwe Awatar van Slavernij, by Radjinder Bhagwanbali Klik hier

> Tetary de Koppige, by Radjinder Bhagwanbali Klik hier

>   De tot Koelie Gemaakten Klik hier

> Wij zijn nooit braaf geweest – waarom het stereotype over Hindostanen niet klopt, by Pravini Baboeram Klik hier

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s